نویسنده: بهروزی
«جشن بزرگ ایرانی ها» ، «تداوم برنامه های هسته ای ایران با وجود تحریم ها» و«ورود ایران به جمع ?? کشور تولیدکننده انرژی هسته ای» روز گذشته ازجمله توصیف های مکرری بودند که رسانه های جهان از بوشهر مخابره کردند. ??? خبرنگار داخلی و خارجی روز گذشته آغاز سوخت گذاری در قلب رآکتور بوشهر را با حضور علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و سرگئی کرینکو، رئیس آژانس اتمی روسیه پوشش دادند و از همین رو اخبار آغاز سوخت گذاری در نخستین نیروگاه اتمی ایران به سرعت درصدر گزارش های رسانه های جهان قرار گرفت. رئیس سازمان انرژی اتمی در کنفرانس خبری مشترک با همتای روس خود نیروگاه بوشهر را نمادی از صبر، مقاومت و پایداری ملت ایران برای دستیابی به آرمان هایش خواند. دکتر محمود احمدی نژاد ، رئیس جمهور نیز در مصاحبه اختصاصی با شبکه تلویزیونی الجزیره قطر، تصریح کرد: ایران نیاز به احداث ?? نیروگاه هسته ای مشابه نیروگاه هسته ای بوشهر دارد. رئیس جمهور تاکید کرد: ایران برای تولید سوخت هسته ای تلاش می کند زیرا دریافت این سوخت از خارج تحت تاثیر مسائل سیاسی قرار می گیرد.
ایسنا گزارش داد: عملیات انتقال سوخت اتمی نیروگاه بوشهر به داخل ساختمان رآکتور، صبح روز گذشته با حضور علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و سرگئی کرینکو، رئیس آژانس اتمی روسیه آغاز شد.سوخت نیروگاه اتمی بوشهر برای اولین بارگذاری شامل ???مجتمع سوخت است که پس از استقرار در ساختمان رآکتور و انجام بازرسی های لازم به داخل قلب رآکتور منتقل می شود.حدود ??? خبرنگار ایرانی و خارجی مرحله آغاز سوخت گذاری نیروگاه اتمی بوشهر را پوشش دادند.صالحی و کرینکو پیش از آغاز عملیات انتقال سوخت، نشست کاری را با حضور مدیران و کارکنان بخش های مختلف نیروگاه برگزار کردند. صالحی و کرینکو هم چنین با حضور در یک نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در این نشست خبری با بیان این که نیروگاه بوشهر نمادی ازصبر، مقاومت و پایداری ملت ایران برای دستیابی به آرمان هایش است گفت: یقین دارم بعد از محقق شدن این مورد مهم همکاری میان ? ملت بزرگ ایران و روسیه راه برای آینده ای درخشان در همکاری های بین ? کشور هموار و هموارتر خواهد شد.
علی اکبر صالحی در ادامه کنفرانس خبری با همتای روسی اش پس از بازدید از آغاز روند سوخت گذاری رآکتور نیروگاه بوشهر در جمع خبرنگاران درباره مکان یابی و ساخت ?? سایت غنی سازی، گفت: شناسایی ?? سایت ادامه دارد، اما ما در این مسئله عجله ای نداریم، احتمال دارد سال آینده چنانچه رئیس جمهور دستور بدهند ساخت یکی از این سایت ها را آغاز کنیم اما این مسئله نیز هنوز قطعی نشده است. همه چیز به نظر دولت و شخص رئیس جمهور، بستگی دارد، ما به آرامی در این مسئله حرکت می کنیم و عجله زیادی نداریم.صالحی در پاسخ به سوالی دیگر درباره این که شما درباره تامین سوخت نیروگاه بوشهر نگرانی دارید، در این صورت برنامه غنی سازی تان چیست، گفت: ما تجربه خوبی در مورد تامین سوخت نیروگاه های اتمی و تاسیسات هسته ای مان از سوی کشورهای خارجی نداریم و به خاطر همین شک و تردید است که به سراغ غنی سازی در داخل رفتیم اما این کار ما تضادی با توافق نامه ما با روس ها برای تامین سوخت نیروگاه بوشهر ندارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی، در پاسخ به این سوال که ایران تحت چه شرایطی دست از غنی سازی ?? درصد برمی دارد، گفت: ما در نظر نداریم همه سوخت مان را خودمان تولید کنیم زیرا ذخایرمان محدود است. ما درخواست داده ایم به آژانس تا سوخت رآکتور تهران را تهیه کنند اما جواب آن ها همراه با شرایط بود و شرایط آن ها ما را مجبور کرد خودمان به سمت غنی سازی برویم. ما تا جایی غنی سازی را ادامه می دهیم که نیازمان تامین شود.
سرگئی کرینکو، رئیس آژانس انرژی اتمی روسیه نیز در کنفرانس خبری با رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان درباره آمادگی روسیه برای ساخت نیروگاه های دیگر در ایران، گفت: موضع روسیه در این مورد سال هاست که مشخص است.رئیس روس اتم در عین حال خاطرنشان کرد: فعلا بحثی درباره ساخت نیروگاه جدید در ایران وجود ندارد. وی ادامه داد: ما امروز مرحله مهمی را در نیروگاه بوشهر شاهدیم و آن راه اندازی فیزیکی نیروگاه است، اما حکایت هم چنان باقی است. ما تا پایان سال باید به راه اندازی انرژیک برسیم و بعد نیروگاه را تحویل دهیم.کرینکو گفت: در این زمینه امروز پروتکلی را با طرف ایرانی امضا کردیم که بهره برداری مشترک توسط روسیه و ایران را شامل می شود.
به گزارش ایسنا، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز روز گذشته با اشاره به امضای ? تفاهم نامه با طرف روسی، اظهار کرد: مهم ترین تفاهم نامه درباره ایجاد شرکت مشترک بهره برداری از نیروگاه اتمی بوشهر بود که با ایجاد این شرکت، متخصصان ایرانی و روسی در آن حضور فعال خواهند داشت و بهره برداری نیروگاه را برعهده می گیرند.صالحی گفت: تفاهم نامه با روس ها درباره قلمداد شدن تاسیسات اتمی بوشهر از امروز به عنوان نیروگاه اتمی امضا شد. این مسئله به لحاظ بار حقوقی بین المللی اش حائز اهمیت است و پیام های لازم را به طرف های مورد نظر می رساند. زیرا هرگونه حمله به این نیروگاه جرم بین المللی محسوب می شود.رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که عمر نیروگاه بوشهر چقدر است، گفت: از امروز به بعد حدود ?? سال این نیروگاه عمر دارد که با انجام تغییراتی می توان آن را به ?? سال افزایش داد.وی درباره رایزنی ها با طرف روسی برای تامین رادیودارو با توجه به کاهش فعالیت رآکتور تهران به دلیل ضعیف شدن سوخت این رآکتور گفت: قرار شده است کمبود رادیوداروها را با روس ها تامین کنیم. در تفاهم نامه ای که با روسیه بسته شده بناست به اندازه نیاز از روسیه رادیودارو وارد کنیم و بخش دیگر نیازمان را رآکتور تهران تامین می کند.
به گزارش ایرنا در همین حال، شبکه تلویزیونی الجزیره قطر روز شنبه اعلام کرد: رئیس جمهور ایران اعلام کرد که ایران نیاز به احداث ??نیروگاه هسته ای مشابه نیروگاه هسته ای بوشهر دارد. دکتر محمود احمدی نژاد در مصاحبه اختصاصی با شبکه الجزیره افزود: تهران برای تولید سوخت هسته ای تلاش می کند زیرا دریافت این سوخت از خارج تحت تاثیر مسائل سیاسی قرار می گیرد.صراحتا باید گفت ما به آن ها اطمینان نداریم ولی روابط ما با روسیه خوب و در وضعیت مناسبی است.از سوی دیگر رسانه های خارجی در گزارش هایی تحلیلی به رویداد راه اندازی نیروگاه هسته ای بوشهر پرداختند و تصریح کردند که نه تنها ایران در بین کشورهای تولیدکننده انرژی هسته ای قرار گرفته بلکه راه اندازی نیروگاه امتیاز بزرگ سیاسی نیز برای جمهوری اسلامی محسوب می شود.
همچنین به گزارش خبرگزاری فارس، خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی با اشاره به سوخت گذاری نیروگاه بوشهر نوشت که این نیروگاه ایران را ?? سال جلوتر از همسایگان موفق خود می برد.خبرگزاری بلومبرگ افزود: نیروگاه بوشهر، ایران را دست کم یک دهه جلوتر از همسایگان خاورمیانه ای موفق خود نظیر امارات که برنامه ای برای ساخت ? نیروگاه هسته ای تا سال ???? دارد، می برد. ایران به ?? کشوری که در حال حاضر انرژی هسته ای تولید می کنند می پیوندد.به گزارش فارس، شبکه تلویزیونی بی بی سی نیز در گزارشی درباره سوخت گذاری نیروگاه هسته ای بوشهر تاکید کرد که با سوخت رسانی این نیروگاه، ایران به طور رسمی به باشگاه کشورهای تولیدکننده انرژی هسته ای می پیوندد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، رویترز نیز در این باره نوشت: بعد از ده ها سال تاخیر این رویداد موفقیت بزرگ ایران در به کارگیری فناوری است که این امکان را برای این کشور فراهم می آورد تا مصرف سوخت های فسیلی خود را کاهش دهد و در عوض صادرات بیشتری را در زمینه نفت و گاز داشته باشد.بنابراین گزارش، مارک فیتز پاتریک، کارشناس موسسه مطالعات راهبردی امور بین الملل می گوید: این روز بزرگی است. ایران سال ها منتظر چنین زمانی است و با آغاز به کار نیروگاه بوشهر ایران نفس راحتی می کشد و در بین ?? کشوری قرار خواهد گرفت که انرژی هسته ای تولید می کنند.رویترز افزود: ایران بر آمریکا که سعی داشت برنامه های هسته ای این کشور را متوقف کند، پیروز شد.راشا تودی نیز گزارش داد: فشردن دکمه آغاز کار نیروگاه بوشهر رویدادی بسیار بزرگ برای ایران و روسیه می باشد. حداقل باید گفت که ایران با اولین نیروگاه هسته ای خود برق تولید می کند و روسیه نیز فرصت عقد قراردادهایی را در این زمینه در آینده پیدا می کند.
سی ان ان نیز گزارش داد ایران در برنامه هسته ای خود به نقطه عطف مهمی رسیده است.مجری سی ان ان گفت: بقیه کشورهای جهان هم اکنون نگاهشان به ایران است که برنامه هسته ای خود را جلو می برد و آژانس بین المللی انرژی اتمی هم بر آن نظارت دارد.
در این میان، جان بولتون نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل، با انتقاد از کره جنوبی به خاطر همراهی نکردن با تحریم های آمریکا علیه ایران، راه اندازی نیروگاه بوشهر را برای ایران پیروزی بزرگی توصیف کرد.به گزارش واحد مرکزی خبر جان بولتون در گفت وگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت: امروز ایران کار سوخت گذاری در نیروگاه اتمی بوشهر را آغاز کرد.بولتون افزود: هیچ تردیدی نیست که تحریم ها نتیجه ای نخواهد داشت. همچنین به گزارش مهر، آغاز راه اندازی نیروگاه بوشهر با واکنش رسانه های مختلف جهان مواجه شد و برخی روز گذشته را روز جشن ایرانیان دانسته اند.خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بوشهر نوشت: در بحبوحه مخالفت شدید قدرت های جهان با برنامه اتمی ایران، این کشور روز شنبه سوخت گذاری نخستین نیروگاه هسته ای خود را آغاز کرد.شبکه خبری الجزیره نیز برای لحظاتی اقدام به پخش مستقیم برنامه آغاز روند راه اندازی نیروگاه بوشهر کرد.روزنامه السفیر چاپ لبنان هم درمطلبی نوشت: ایرانیان این روز (روز راه اندازی نیروگاه بوشهر) را جشن می گیرند.همچنین خبرگزاری آلمان گزارش داد: ایران روز شنبه نیروگاه هسته ای خود را در بوشهر در شرایطی راه اندازی کرد که برنامه هسته ای این کشور هدف تحریم های بین المللی قرار دارد.روزنامه فیگارو چاپ فرانسه نیز در گزارشی نوشت: نیروگاه هسته ای بوشهر با وجود تحریم های بین المللی روز شنبه وارد مرحله عملیاتی شد.خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی طولانی درباره نیروگاه اتمی بوشهر نوشت: بارگذاری نخستین نیروگاه هسته ای ایران مرحله ای برجسته است که نشانگر حرکت رو به جلوی ایران با وجود تحریم هاست.
دکتر منیژه رهبر، عضو انجمن فیزیک هسته ای ایران در گفت وگو با خراسان در پاسخ به این سوال که آیا در منطقه خاورمیانه کشوری هم چون ایران به فناوری تولید برق هسته ای دست یافته است، گفت: در جهان عموما کشورهایی که کمتر به منابع سوخت فسیلی دسترسی داشته اند به سراغ انرژی هسته ای و تولید برق از این طریق رفته اند. تولید برق هسته ای در کشورهای توسعه یافته مانند فرانسه، آمریکا، آلمان و برخی دیگر از کشورهای اروپایی کاملا متداول است، این در حالی است که، در کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به دلیل اتکای این کشورها به منابع فسیلی خود، موضوع تولید برق هسته ای پیشینه ای دیرپا ندارد و تنها ایران در خاورمیانه است که با وجود در اختیار داشتن منابع سوخت فسیلی به تولید برق هسته ای نیز توجه کرده است. این عضو انجمن فیزیک هسته ای ایران هم چنین در پاسخ به این سوال که چه ارتباطی میان تداوم تولید برق هسته ای در ایران با تداوم غنی سازی اورانیوم در کشورمان وجود دارد، گفت: روس ها تا مدتی سوخت مورد نیاز نیروگاه بوشهر را در اختیار ایران قرار داده اند اما اگر بنا باشد برق تولیدی این نیروگاه همواره در مدار باشد، باید تاسیسات غنی سازی ایران نیز مرتبا سوخت مورد نیاز این نیروگاه را تولید کنند که این البته منوط به تامین اورانیوم برای غنی سازی است.
منبع: روزنامه خراسان